2017. május 1., hétfő

A nagycsaládos lét előnyei és hátrányai

Ez most igy igazából a tusoló alatt fogalmazódott meg bennem, amikor két csalódás is ért : egyrészt a balzsamos flakont üresen találtam - másrészt meg a borotvámmal valaki nagyon dolgozott valamit - igy megtépázott szőrzettel térek ma nyugovóra, nem akartam tovább kinozni magam, a tartalék borotva meg eltünt... bátran kijelentem, első körben, hogy valami mindig elfogy épp akkor amikor legjobban kellene... A kaja ipari mennyiségben leginkább és mindig főzök, de komolyan! Ezt most nem tudom, hogy hátránynak vagy előnynek tekintsem-e (mondjuk szeretek főzni : ők meg szeretnek enni - egymásra találtunk :-) Például ma 11től háromig ezek készültek : fokhagymás cibere, lekváros gőzgombóc ( kelt tésztával), natur sült hal, tepsiben sült cékla és baconbe tekert spárga... és mit tudok ebből előkapni vacsorára?? négy éhes gyereket :-D a spárga most volt először, de azt hiszem nem lesz egy visszatérő kedvenc, bár az is lehet, hogy épp nem jó minőségü spárgát kaptam, nem volt az igazi recept - vagy épp ez nem a mi zőldségünk. Ennyi.
Másik tény : sokan vagyunk. Előny : nem vagy soha egyedül. Hátrány : nem vagy soha egyedül. Mindig van valaki, akivel lehet játszani és, sajnos mostanában legtöbbször, veszekedni is. Nem tudom mi történt az én kedves, előzékeny gyerkőőceimmel - egyre többször nyúzzák egymást, az őrületbe tudnak kergetni vele...Azért az elmúlt napok eseményei után még mindig kijelentem, hogy ők nekem az igaziak, még mindig jól állunk nevelésileg, mert nem használnak annyi csúnya szót, mint a kortársaik, még akkor sem, ha úgy gondolják, nem hallom őket. Meg előzékenyek is - főleg a bekeveredő idegenekkel... és milyen jó, hogy udvariasak - nem mit az a vendég kisfiú, aki igy köszönte meg az ebédet : Köszönöm, de ez nem is izlett... no comment. De kezdek elkalandozni - azt hiszem megyek és elteszem magam holnapra - reggel suli. És : szuper jó volt a vakáció, de majd mesélek még :-)

6 megjegyzés:

 1. Akkor nem is panaszkodom, mi négyen vagyunk,de a főtt étel semeddig sem tart....Már gondolkodtam,hogy nagyobb edények kellenének,dupla sütő,meg minden, hátha akkor....:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokszor van, hogy két napra szánok valamit, és egy nap alatt hire-hamva sincs... a rántotta meg nálunk 10 tojásnál kezdődik :-9 - és még viszonylag kicsik!

   Törlés
  2. Mi nyolc-kilenc tojásnál tartunk. :)
   Néha elmélázok, mi lesz, ha Zalán kamasz lesz és ugrásszerűen megnő az étvágya....:)
   Popianyu :)

   Törlés
 2. A rántotta nálunk 16 tojásnál, a kirándulás utáni mosás meg min. 5-nél kezdődik, de most hét lesz a kabátok miatt:))
  És igen mindig van mit írni a bolti listára, már bevásárlás után 10 perccel is és mindig kinő valaki valamit, ami ált. akkor derül ki amikor fel kellene venni és egy hete még jó volt... De azt látom, hgy messze jobban szocializáltak mint egy két agyonkényeztetett kortársuk. Udvariasak más felnőttekkel és gyerekekkel, nem beszélnek csúnyán, empatikusak, kérés nélkül segítenek ( másoknak ), nincs gond azzal, hogy bármit el kell osztani ( főleg idegenekkel:) ), de egymással sem tényként kezelik, hogy négyfelé osztanak mindent az is kap pl.gumicukrot, aki nem szereti aztán a részét továbbadhatja valamelyik tesójának. Mindennek örülnek, de tényleg mindennnek az almától a mogyoróig, nem csak a nagy dolgoknak, sőt sokszor a kicsinek jobban.
  Nem hisztiznek, nem veszekednek ( mások előtt), a közösségben jól érzik magukat és nagyon jól együtt tudnak működni a többi gyerekkel stb... Összességében nagyon jó fejek és imádjuk őket, még akkor is amikor épp nem:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Látom, van még hova fejlődni - már ami a rántottát illeti :-D A kinőtt ruhákat nem is emlitettem - és ahogy mondod, rendszerint az utolsó pillanatban derül ki, hogy kicsi... de az a jó, hogy tetemes tartalékunk is van - szerencsére rendszeresen kapunk kinőtt ruhákat - szinte mindig össze lehet guberálni egy ad-hoc szerelést, ha nagyon kell. És igen : az enyémek is nagyon tudnak örülni minden apróságnak - ezt (is( szeretem bennük - és igen, nálunk is négyfele oszlik minden :-) Összeségében úgy látom nem less hátrány ez a soktesós felállás, sőt...

   Törlés
  2. Emberileg semmiképp nem hátrány, persze ők vna amit másképp gondolnának, M. most épp a jogsiért puncsol, de mondtam neki, hogy dolgozzon egy kcisit és szálljon bele ő is, szerijtem ez így igazságos, de így gondolnám akkor is ha egyszem gyerek lenne... a múltkor azon gondolkoztam, hogy mit csinálhat a pénzével a kolléganőm, aki már csak a férjével él és mind a ketten normális fizetést kapnak? :) Világkörüli útra gyűjt? Én azt tenném, de nekünk még nincs ilyen "problémánk":))

   Törlés